SEO, cum se realizează analiza concurenților în motoarele de căutare

Vă invităm să citiți articol-ul "SEO, cum se realizează analiza concurenților în motoarele de căutare" și să lăsați un comentariu pentru a putea dezbate subiectul respectiv.

Sunteți în primele etape ale dezvoltării unei campanii de optimizare SEO? Ați aflat probabil unul dintre cele mai dificile aspecte pentru a obține succesul unei campanii. Abordarea concurenței.

Poate că vă aflați într-o industrie de nișă sau ați venit cu o idee fundamental nouă. Probabil veți avea concurenți pentru aceleași cuvinte cheie sau pentru apel la același public ca dvs.

Din fericire, există o mulțime de strategii pe care le puteți utiliza pentru a vă gestiona concurența. Totul începe cu o analiză SEO a competitorilor.

Ce este o analiză SEO a competitorilor?

O analiză SEO a concurenților poate lua câteva forme diferite. Ideea de bază este aceeași. Interpretarea rezultatelor este mai problematică.

Veți identifica și studia companiile și persoanele care pot concura cu afacerea dvs. în SERP. Veți afla nu numai performanțele, dar și ce tactici folosesc în prezent.

De ce efectuați o analiză SEO a concurenților?

Nu este doar pentru a vă satisface curiozitatea. Analizarea competiției dvs. vă va ajuta campania SEO în mai multe moduri:

 • o mai bună înțelegere a concurenței. În primul rând, veți avea o mai bună înțelegere generală a concurenței. Cât de mari sunt? Sunt o amenințare? Ce demografii vizează? Care par a fi cele mai mari atuuri și puncte slabe ale acestora, ca afacere? Puteți utiliza aceste informații în strategia de brand. În dezvoltarea de produse și la dezvoltarea obiectivelor strategice pe termen lung;
 • punctele forte ale cuvintelor cheie. O analiză a competitorilor vă ajută să identificați cuvintele cheie puternic vizate de concurență;
 • puncte slabe ale cuvintelor cheie. Puteți vedea cuvinte cheie și expresii relevante pentru care concurenții dvs. nu se clasează. Acestea sunt oportunități perfecte pentru a vă clasa rapid, fără a cheltui multe resurse;
 • punctele forte ale legăturii. În mod similar, veți afla punctele tari și punctele slabe ale profilurilor de backlink ale concurenților. Crearea de link-uri este un element important în SEO. O diversitate de legături puternice și unice vă poate face practic de neoprit. Deci, de unde primesc concurenții dvs. cele mai bune legături?;
 • există o șansă bună să puteți valorifica aceleași resurse și să conectați oportunități;
 • legăturile pentru punctele slabe. Puteți vedea unde eșuează strategiile de link building ale concurenților dvs. Ce tipuri de surse nu au folosit? Ce legături sau greșeli de construire a legăturilor par să le ignore?

Aduceți toate aceste informații împreună pentru a alege noi ținte strategice și a vă modifica execuția. În servicii SEO este o competiție în care trebuie să fiți pe podium, la final.

Pasul întâi: identificați concurenții

Înainte de a vă putea analiza concurenții, trebuie să știi cine sunt ei. În această fază veți crea o listă a concurenților dvs. de top.

Asigurați-vă că identificați cel puțin unul sau doi. Dacă sunteți în căutarea a ceva mai exhaustiv, puteți privi cinci sau mai mulți concurenți.

Puteți începe acest pas cu câteva idei simple de brainstorming.

Care sunt cele mai importante companii care operează în același spațiu ca dvs.? Pe cine considerați inițial a fi cea mai mare competiție a dvs.?

De acolo, puteți efectua o serie de căutări pentru cuvinte cheie legate de afacerea dvs. Când căutați mai mulți termeni înrudiți, ce mărci și website-uri apar cel mai des?

De asemenea, puteți adăuga noi concurenți la analiza dvs., în viitor. Deocamdată, notați concurenții care prezintă cea mai mare amenințare la adresa vizibilității online.

Pasul doi: Analizați cuvintele cheie ale concurentului

Acest pas și următorii câțiva pași pot fi finalizați în orice ordine, în mod realist. Dar în scopurile noastre, vom analiza cuvintele cheie în continuare.

Pentru fiecare concurent, veți descompune cuvintele cheie curente pe care le vizează. Cuvintele cheie și expresiile pentru care se clasează în prezent și multe altele.

Puteți încerca să faceți acest lucru manual. E mult mai ușor să utilizați un instrument de cercetare a cuvintelor cheie precum SEMRush sau Ahrefs.

Majoritatea instrumentelor, inclusiv acestea, vă permit să accesați gratuit o cantitate limitată de informații. Poate fi necesar să vă înscrieți pentru un cont gratuit și/sau să începeți un proces gratuit. După aceea, va trebui să plătiți pentru serviciile lor.

Efectuați o analiză competitivă preliminară sau faceți un efort de cercetare unic? Opțiunea gratuită ar trebui să fie suficientă pentru moment.

Majoritatea platformelor funcționează în mod similar. Veți începe introducând domeniul concurentului/o anumită pagină despre care doriți să aflați informații.

Rețineți atât tendințele generale, cât și detaliile:

 • ce cuvinte cheie sunt dominate de concurenții dvs.?
 • ce cuvinte cheie și expresii par să lipsească?
 • ce fel de moment vede fiecare concurent și unde se vede?
 • ce cuvinte cheie sau tipuri de impuls neobișnuite observați?

Majoritatea instrumentelor de cercetare a cuvintelor au instrumente de analiză competitiv integrat. Puteți introduce propriul dvs. domeniu și puteți genera o listă de concurenți și cuvinte cheie.

Pasul trei: Citiți conținutul lor

Până acum, ar trebui să știți ceva. Conținutul este inima oricărei strategii SEO. Acesta servește mai multor scopuri distincte. Vă oferă un mediu pentru includerea cuvintelor cheie pe website-ul dvs. și vă îmbunătățește autoritatea. Vă ajută să câștigați și să creați link-uri și chiar influențează comportamentul utilizatorului.

Există atât variabile obiective cât și subiective de luat în considerare.

Am analizat deja un factor obiectiv (cuvinte cheie) și vom analiza legăturile (care sunt legate de conținut). Între timp, să facem o analiză competitivă subiectivă a conținutului concurenților.

Cea mai bună modalitate de a începe e să citiți blog-ul concurentului. Vedeți ce fel de conținut off-page promovează. Întrebați-vă și notați următoarele aspecte:

 • ce fel de subiecte abordează?
 • de cât timp sunt articolele lor?
 • ce fel de medii folosesc?
 • ce cuvinte cheie par să fie cele mai răspândite?
 • ce fel de densitate pentru cuvinte cheie folosesc?
 • ce legături externe includ?
 • ce fel de comentarii și share-uri primesc aceste articole?

Dacă doriți să faceți o aprofundare a analizei, puteți utiliza un instrument precum BuzzSumo. Puteți efectua o căutare pe un anumit domeniu.

Veți putea examina o gamă largă de conținut. Analize de performanță în rețelele de socializare, numărul de link-uri și un scor de „implicare totală”. Se încearcă a se estima performanța generală.

Puteți învăța multe aici și nu doar pentru strategia dvs. SEO. Ce factori de succes puteți încerca să reproduceți pentru propria campanie? Ce puncte slabe vedeți?

Pasul patru: Analizați-le prezența pe rețelele de socializare

Social media nu are un efect direct asupra succesului SEO. Joacă rol secundar puternic în promovarea conținutului dvs. În câștigarea de link-uri și, în general, în îmbunătățirea prezenței mărcii.

Din nou, cel mai bun loc pentru a începe este sursa analizată. Puneți-vă următoarele întrebări:

 • ce canale de socializare folosesc?
 • cât de des se postează?
 • ce fel de comentarii și angajamente primesc?
 • cât de mult valorează acest lucru în conținutul lor principal?

Puteți utiliza analizatorul de profil al BuzzSumo pe Facebook pentru a obține detalii. Apelați și la alte instrumente pentru a obține o clasare obiectivă a conturilor lor de social media.

Pasul cinci: Studiați profilul lor de backlink

Acesta este, probabil, cel mai important pas al analizei competitive. În multe privințe, este cel mai exhaustiv. Acest lucru se datorează faptului că link building-ul este punctul central al oricărei strategii SEO.

Fără legături, este aproape imposibil să vă îmbunătățiți autoritatea de domeniu.

Sunteți interesat să faceți o aprofundare în analiza profilului de backlink? Asigurați-vă că veți consulta un ghid complet pe această temă. Vom atinge câteva dintre punctele importante.

În esență, veți efectua o analiză a profilului de backlink pentru fiecare din concurenții dvs. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de ajutorul unui instrument.

Cele mai folosite sunt Ahrefs Keyword Explorer sau Moz Link-Explorer. Există multe alte instrumente de analiză în backlink care funcționează în mod similar.

Veți obține o mulțime de informații despre fiecare domeniu pe care îl introduceți. Veți afla autoritatea domeniului, numărul de domenii cu care se leagă, de legături de intrare și cuvinte.

Veți putea face o analiză profundă pentru a studia legăturile individuale îndreptate către domeniu. Exportați datele pentru a efectua analize mai exhaustive.

Câteva întrebări importante pentru SEO backlink

În cele din urmă, veți dori să răspundeți la aceste întrebări:

 • câte legături au?
 • ce surse folosesc? Acestea pot fi surse potențial puternice în propria campanie;
 • care este raportul dintre prima pagină și legătura internă? Link-urile pentru paginile de pornire sunt adesea mai puternice pentru autoritatea de construire. Însă, legăturile interne sunt mai ușor de construit, oferind totuși mai multă relevanță;
 • câte link-uri urmează și câte sunt nofollow? În mod similar, veți dori să vedeți câte link-uri standard au, în comparație cu legăturile nofollow;
 • ce fel de text de ancoră folosesc? Textul de ancorare include cuvinte cheie și expresii, dar poate fi pur natural;
 • există legături rupte? Dacă găsiți un link rupt, veți avea o oportunitate critică de a oferi voluntar un link. Unul care indică propriul dvs. website;
 • folosește redirecționări? Redirecționările vă pot spune mai multe despre infrastructura lor de backlink;
 • observați ceva suspect? În unele cazuri, puteți observa o activitate neobișnuită de legătură. De exemplu, puteți observa un scor de autoritate de domeniu foarte ridicat, cu o lipsă de legături. Dacă acesta este cazul, ar putea fi un semn de tactică black hat ce „ascunde” legăturile. Astfel, se limitează accesarea cu crawler într-un PBN.

În timpul analizei, rețineți un fapt important: corelația nu are o cauzalitate egală. Doar pentru că un concurent folosește o tactică specifică nu înseamnă că e responsabilă în succes.

În multe cazuri veți găsi un concurent care folosește o mare varietate de strategii. Unele sunt discutabile, iar altele sunt contestabile. Luați în considerare mulți factori atunci când formulați concluziile.

Analiza competitorilor SEO: ce urmează acum?

În acest moment aveți o mulțime de date despre strategiile SEO ale concurenților. Inclusiv tactica ce funcționează și ceea ce nu le reușește. Ce doriți să faceți cu aceste informații?

Există mai multe posibilități:

 • oglindirea. Dacă un concurent folosește o strategie eficientă, de ce să nu o încerc și eu? Aceasta e filozofia din spatele oglinzii. Nu funcționează întotdeauna pentru direcționarea prin cuvinte cheie/dezvoltarea de conținut. Dacă încercați să folosiți aceeași tactică, veți face presiuni competitive. Însă, oglindirea este eficientă în ceea ce privește construirea legăturilor;
 • direcționarea în cuvinte cheie care au concurență scăzută. Doriți rezultate mai rapide și cu mai puțin efort? Căutați cuvinte cheie care sunt atât relevante pentru marca dvs., cât și mai puțin competitive;
 • brainstorming. Există un fel de artă subiectivă în optimizarea SEO. Gândiți-vă cum puteți face conținutul dvs. „mai bun”. Cum puteți genera răspunsuri mai pozitive din partea cititorilor? Cercetarea competitivă vă oferă un punct excelent de a lua în considerare aceste aspecte.

Concluzie

Analizele competitorilor SEO vă pot ajuta să înțelegeți mai bine concurența dvs. pe „tărâmul SEO”. Puteți lucra activ pentru a evita sau a provoca direct acei concurenți.

Nu este o strategie unică.

Este o analiză pe care doriți să o efectuați periodic, în timp ce aflați mai multe despre SEO și campanie. După ce veți avea informațiile necesare, veți fi mult mai bine „echipat” pentru a domina SERP-urile.

Aveți nevoie de ajutor pentru analiza concurenței dvs. SEO? Căutați un partener pentru cursuri SEO? Accesați datele noastre de contact pentru un audit SEO sau strategii SEO.

Lasă un comentariu