Dreptul de autor, de ce este important în web design

Vă invităm să citiți articol-ul "Dreptul de autor, de ce este important în web design" și să lăsați un comentariu pentru a putea dezbate subiectul respectiv.

Dreptul de autor nu este un concept abstract. Protecția proprietății intelectuale înseamnă mecanismele menite să apere un produs de furtul intelectual.

Plagiatul în web design nu este o noutate. Înseamnă că munca unei agenții sau a unui specialist în web design WordPress este furată. Cum știi dacă munca ta este protejată? Și, în plus, ce poți face pentru a remedia problemele?

Intervine în discuție protecția drepturilor de autor și a mărcilor comerciale. Dar ce sunt acestea? Și cum se aplică lucrărilor de proiectare? În articolul de astăzi de pe blog vom analiza aceste aspecte și vă vom spune de ce să țineți cont.

Ce este dreptul de autor?

Dreptul de autor este un termen legal utilizat pentru a defini lucrări de proprietate intelectuală. Lucrările pot fi:

 • muzică;
 • texte;
 • design;
 • fotografii;
 • invenții;
 • simboluri.

Tot aici putem include și drepturile, regulile de utilizare și distribuție oferite creatorului acestor lucrări.

Legea drepturilor de autor oferă proiectantului sau creatorului unei opere originale, drepturi exclusive de a controla reproducerea și distribuirea materialului.

În mod implicit, creatorul unei opere deține acel drept de autor. Ce se întâmplă în cazul în care lucrarea e închiriată? Creatorul semnează un acord ce permite drepturi de autor clientului pentru o astfel de lucrare, fiind o excepție.

Aceasta este o practică obișnuită privind dreptul de autor.

Proprietatea drepturilor de autor apare imediat ce o lucrare este creată, deși poate fi înregistrată. În conformitate cu legislația, înregistrarea este importantă.

Fiecare țară are instituții ce se ocupă cu înregistrarea drepturilor de autor. Există instituții regionale, internaționale și în funcție de domeniul de activitate.

Drepturile de autor pot fi înregistrate sau nu. Marea diferență este că, dacă este înregistrat un drept de autor, puteți da în judecată pentru daune-interese.

Nu trebuie să folosiți celebrul © pentru a afișa proprietatea. De regulă, proiectanții și companiile folosesc însemnele pentru a arăta proprietatea în mod explicit.

Doriți să înregistrați drepturile de autor? Contactați biroul de copyright sau de proprietate intelectuală din țara dvs. Acesta va înregistra dreptul de autor în funcție de reglementările în vigoare.

Durata protecției drepturilor de autor poate varia în funcție de țară. În general, durează în timpul vieții, plus 50 de ani (70 în Statele Unite).

Web design și dreptul de autor

Deși există o serie de lucrări create unde se aplică drepturi de autor, cum se raportează situația la designeri? O mare parte din munca dvs. este protejată de drepturi de autor. De la cod, și infografie, până la un design-ul complet al website-ului

Sunt incluse și desenele, crearea unor noi tipare și ambalarea produselor.

Aproape orice puteți crea într-un mod unic și original este supus protecției drepturilor de autor. Chiar și elemente precum pictogramele desktop și GIF-urile sunt, de asemenea, protejate.

Pentru servicii SEO și de marketing digital vă invităm să intrați în contact cu noi. La această agenție de optimizare SEO reușim să oferim cele mai bune rezolvări la problemele dvs.

Lucruri pe care nu le puteți proteja

Există câteva lucruri la care se aplică drepturile de autor. Pe de altă parte, avem și o listă comună a articolelor ce nu pot fi protejate de drepturi de autor. Însă, există câteva elemente care ar putea face obiectul mărcilor comerciale.

Următoarele aspecte nu sunt protejate de drepturile de autor:

 • ideile. Nu se aplică nicio proprietate asupra unui concept sau a unei idei că s-ar putea să creezi ceva. De fapt, trebuie să creați ceva pentru a se aplica drepturile de autor;
 • titluri sau nume. Titlul real al unei opere nu poate fi protejat de drepturile de autor. Aveți grijă să numiți ceva similar exact în același fel;
 • desene familiare. Elemente precum simbolurile (semnul păcii, yin yang) nu pot fi protejate prin drepturi de autor;
 • variații de scriere sau de colorat. Doar pentru că cineva folosește o paletă de culori similară nu înseamnă că a încălcat drepturi creative;
 • rețete de bază. Listele de ingrediente sau conținut nu sunt protejate de drepturi de autor. O rețetă însoțită de o expresie literară este, însă, protejată;
 • informații comune. Calendarele, listările de televiziune, programele de sport, diagramele de măsurare și alte informații comune nu sunt supuse drepturilor de autor;
 • documentele guvernamentale. Drepturile de autor nu se aplică documentelor legale sau guvernamentale;
 • funcționalitate de proiectare. Puteți proteja modul în care arată un produs proiectat. Însă, protecția nu se extinde la modul de funcționare. Aspectul unui buton de interfață este protejat, pe când ce se întâmplă atunci când faceți click nu este.

Cine deține dreptul de autor?

Dreptul de autor este acordat imediat creatorului unei opere. Excepție, în cazul în care acea lucrare e realizată pentru închiriere cu un acord în vigoare. Contractul transferă proprietatea către angajator sau client.

Aceasta este o practică comună pentru designeri.

Unii clienți vă vor permite să vă păstrați dreptul la creație. Ar trebui să citiți cu atenție toate contractele înainte de a reutiliza lucrările pe care le-ați creat în închiriere.

Cum poate fi încălcat dreptul de autor?

Încălcarea are loc când cineva copiază, reproduce, folosește sau ia o parte „substanțială” a lucrării. Toate acestea, fără permisiunea dvs. În calitate de deținător al unui drept de autor, puteți permite altor persoane să vă utilizeze lucrările.

Poate fi dificil să dovediți o încălcare, cu excepția cazului în care păstrați documentația lucrărilor. Pentru un website, este posibil să aveți un cod original sau schițe datate ale designului.

De asemenea, ajută să aveți alte câteva persoane care au știut despre lucrare sau au văzut-o în timpul creației.

Dovedirea încălcării drepturilor de autor poate fi un proces dificil și uneori greoi.

De multe ori însă, doar să spui cuiva să înceteze să-ți copieze munca poate fi suficient pentru a obține rezultate. Luați în considerare să vorbiți cu un avocat dacă bănuiți că cineva creează replici sau copiază lucrarea originală.

Internetul este un loc prielnic atunci când vine vorba despre încălcări ale drepturilor de autor. Dacă furați conținut sau imagini, website-ul dvs. poate fi închis.

Puteți raporta încălcări chiar și către Google. De cele mai multe ori veți primi un răspuns la solicitare.

Ce este o marcă comercială?

Adesea vorbim despre drepturi de autor atunci când vine vorba de proprietate. Mărcile comerciale pot fi la fel de importante pentru designeri (în special pentru cei care lucrează cu logo-uri).

Protecția mărcilor comerciale se poate extinde la unele elemente care nu sunt neapărat acoperite de drepturile de autor.

O marcă comercială este un simbol, un slogan, un design simplu sau un cuvânt (sau o combinație). Marca e utilizată pentru a identifica un grup sau o afacere. Mărcile comerciale se aplică și sunetelor, formelor și culorilor cu același scop.

Scopul mărcii e de a identifica o marcă sau companie și de a o separa de alte produse sau servicii. Logo-ul Coca-Cola, de exemplu, este un articol înregistrat pe marcă.

Mărcile comerciale trebuie înregistrate și sunt adesea însoțite de un ®. Înregistrarea este un proces cuprinzător și include o căutare de mărci sau modele similare. Este important să vă asigurați că materialul dvs. e original.

Resurse

Există mai multe instituții abilitate care protejează dreptul de autor:

 • Oficiul pentru Drepturi de Autor al Statelor Unite;
 • Oficiul pentru proprietatea intelectuală a Regatului Unit;
 • Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale;
 • Digital Millennium Copyright Act;
 • Raport de transparență Google (solicitări pentru eliminarea conținutului);
 • de regulă, fiecare țară are o instituție națională specializată în acest sens.

Concluzie

Elementele de identificare ale drepturilor de autor și ale mărcilor comerciale pot fi foarte complicate. Ele sunt concepute pentru a proteja designerul. Când lucrați la un proiect nou, nu copiați sau „împrumutați” munca oricărei alte persoane.

Dacă vedeți ceva ce doriți să utilizați, cereți permisiunea. Și dacă vă îngrijorează faptul că drepturile de autor au fost încălcate, solicitați sfaturi juridice profesionale.

Lasă un comentariu